sobota, 25 sierpnia 2012

od jutra

od jutra będę się zdrowiej odżywiać
od jutra będę więcej się ruszać
od jutra będę dla siebie lepsza
od jutra będę siebie bardziej cenić
od juta będę częściej dzwonić do bliskich
od jutra znajdę czas na swoje pasje...
od jutra...
jutra....
czy może ktoś poprosić życie by zaczekało na mnie .....do jutra...






smucę i mędzę wiem.pewnie od krojenia cebuli..ale za to przepis dla chętnych..:)


zielona soczewica ze szpinakiem na miętową nutę
szklanka zielonej soczewicy
młody szpinak( ja kupuję taki w paczkach)
250g pieczarek
2 duże cebule
duży ząbek czosnku
świeże chilli(lub jeśli nie mamy to 1/2 łyżeczki cayenne)
ok 500 ml bulionu z warzyw
4 łyżki świeżej mięty
4 łyżki świeżej kolendry
2 łyżki natki pietruszki
1/2 łyżki stołowej mielonego kminu
łyżeczka mielonego imbiru
świeżo wyciśnięty sok z całej cytryny
sól
pieprz
cukier trzcinowy

soczewicę przepłukać
 na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek( lub masło ghi)
dodajemy poszatkowana w listki cebulę i rozdrobniony czosnek aż cebula zmięknie
dodajemy kolejno imbir,kmin i rozdrobnione chilli( to oczywiście indywidualnie trzeba wyczuć ile ,ja lubię ostro )
chwilę smażymy i dodajemy soczewicę mieszamy a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy tak długo aż soczewica będzie miękka i odparuje bulion.
Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i gotujemy tak długo aż odparuje z nich woda.
gdy tak się stanie dorzucamy umyty szpinak,kolendrę, miętę i natkę pietruszki
całość dusimy aż szpinak zmięknie i na koniec doprawiamy solą(morską najlepiej lub sosem sojowym),pieprzem,szczyptą cukru trzcinowego i sokiem z cytryny
ja uwielbiam jeść to z chlebkiem nan(przepis juz wkrótce) ale pyszne jest też ryżem basmati lub jaśminowym
smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz